Henna Partanen ja Marika Paavilainen

Henna Partanen ja Marika Paavilainen

Ilmastonmuutoksen torjunta rakentamisen lähtökohdaksi

Kaavoituksella ratkaistaan kaupungin maankäyttöä pitkälle tulevaisuuteen. Kartalle sijoitetaan uudet puistot, kaupalliset keskittymät, koulut ja kävelykeskustat. Siihen vedetään reitit tulevaisuuden pikaraitioteille ja rajataan suojeltavat luontoalueet. Asemakaavojen pohjalta rakennetaan kaupunkia tulevillekin sukupolville.

Espoo on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Aikaa tavoitteen saavuttamiseksi on yhdeksän vuotta. Sen jälkeen Espoossa, kuten muuallakin maailmassa, tulisi pyrkiä hiilinegatiivisuuteen, mikäli tosissamme tavoittelemme maapallon lämpötilan nousun pysäyttämistä Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen 1,5 asteeseen. Rakentamisella ja maankäytöllä on merkittäviä ilmastovaikutuksia.

Espoossakin tulisi ottaa rakentamisen päästöt entistä tarkempaan syyniin. Kaavoituksessa on turvattava metsien ja maaperän hiilinielujen ja -varastojen riittävyys, luotava kaupunkia, jossa asukkaiden on mahdollista liikkua kestävästi kävellen, joukkoliikenteellä tai pyörällä sekä tuettava uusiutuvien energiaratkaisujen ja ilmastoystävällisten rakennusmateriaalien käyttönottoa.

Hyvää ilmastotyötä on tehty Espoossakin jo pitkään. Yhä useamman suuren asemakaavan valmistelussa arvioidaan ilmastovaikutuksia ja tehdään vähähiilisyyssuunnittelua. Finnoossa tontinluovutuksissa on käytössä energia- ja kestävyyskriteeristö, jonka avulla rakennuttajia sitoutetaan valitsemaan ilmastoystävällisiä ratkaisuja. Lukutorin urakassa puolestaan toteutettiin päästöttömän työmaan kokeilu, jossa vähäpäästöisten työkoneiden lisäksi parannettin logistiikkaa ja maa- ja kiviainesmassojen hallintaa. Ensimmäisiä puukerrostalojakin Espooseen on jo valmistunut.

Yksittäiset toimet eivät kuitenkaan riitä, kun kaupunki kasvaa nyt jopa 5000 asunnon vuosivauhdilla. Pilotointien hyvät kokemukset olisikin vakiinnutettava, jotta ilmaston kannalta parhaat keinot saadaan käyttöön kaikessa rakentamisessa.

Henna Partanen (Vihreiden kaupunginvaltuutettu, arkkitehti, kuntavaaliehdoks 2021) ja Marika Paavilainen (hallitusneuvos, kuntavaaliehdokas 2021)

Uusimmat kommentit

26.11 | 07:05

Hyvää työtä Marika ja hyvin kirjoitettu. Tämä on hyvä vaihtoehto eri uutiskanavien ja sosiaalimedioiden tuottaman provosoivien näkökulmien vastapainoksi

15.09 | 13:14

Kun kukaan lääkäri ei halua eikä uskalla puuttua asioihin, niin mennään kaikilla rintamilla liian pitkälle. Näitä tarinoita olen kuullut 30 vuotta ja kuulen varmasti jatkossakin. Onnellinen loppu?

Jaa tämä sivu