21. touko, 2022

Tulevat sukupolvet, me ja energiaratkaisujen kestävyys

Hyvä ihmiset!

Tehdään Suomen energiajärjestelmästä kestävä meille ja tuleville sukupolville.

Uusiutuvat energialähteet ovat juuri sitä, mihin eri maiden energiajärjestelmien pitäisi perustua – ne ovat päästöttömiä tai vähäpäästöisiä. Niiden raaka-aine- ja materiaalikierrossa on haasteita, joita tulisi ratkaista tietoon perustuen ja tuotannon koko elinkaarta tarkastellen.

Tällä on merkitystä, sillä uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen ja niiden osuus energian loppukulutuksesta on suomessa yli 40 prosenttia. Kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisesti osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin 2020-luvulla. Jo nyt uusiutuvaan energiaan investoidaan enemmän kuin kivihiileen, maakaasuun ja ydinvoimaan yhteensä.

Ymmärrys kokonaisvaikutuksista mahdollistaa yhteiskunnan kestävän kehityksen ilman, että ongelmia siirretään tuleville sukupolville.

Hallitus on satsannut virheään siirtymään ja huoltovarmuuteen monipuolisesti. Jatkossa on kiinnitettävä huomiota tarpeeseen arvioida energaratkaisujen kokonaisvaikutukset läpi koko elinkaaren, myös Suomen rajojen ulkopuolella. Vähäpäästöisten ja luontoystävällisten ratkaisujen tutkimuksen ja kehityksen on oltava painopiste ja julkisen sektorin määrärahojen kohdentamisen kohde.

Tehdään Suomen energiajärjestelmä kestäväksi meille ja tuleville sukupolville.

Uusimmat kommentit

26.11 | 07:05

Hyvää työtä Marika ja hyvin kirjoitettu. Tämä on hyvä vaihtoehto eri uutiskanavien ja sosiaalimedioiden tuottaman provosoivien näkökulmien vastapainoksi

15.09 | 13:14

Kun kukaan lääkäri ei halua eikä uskalla puuttua asioihin, niin mennään kaikilla rintamilla liian pitkälle. Näitä tarinoita olen kuullut 30 vuotta ja kuulen varmasti jatkossakin. Onnellinen loppu?

Jaa tämä sivu